Heinekentour

Het merk Heineken is van een kleine familiebrouwerij in Amsterdam in de afgelopen twee eeuwen uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste merken wereldwijd. Niet alleen onderzoek, innovatie en marketing hebben dit merk groot gemaakt, maar vooral de mensen achter dit merk zijn een drijvende kracht geweest.

Het Heineken Gebouw Rotterdam heeft een andere dynamiek dan een regulier museum. Hier wordt nog steeds elke dag hard gewerkt door allerlei bedrijven die zich hebben gehuisvest in dit fantastische monumentale pand.

Audio tour

Ontdek de geschiedenis van de voormalige Heineken brouwerij in Rotterdam. Deze brouwerij heeft bestaan tot 1974.

Op maandag tot en met vrijdag tussen 10 en 16 uur kan je zelfstandig dwalen door de gangen en de historie en architectuur opsnuiven via een audiotour.

Maandag t/m vrijdag:
Audiotour (zelfstandig) € 5,50 inclusief een consumptie

Guided tour

Deze rondleiding wordt verzorgt door één van onze gidsen. Luister naar verhalen over het ontstaan van gist en leer over het merk Heineken.

Op maandag tot en met zaterdag ga je op stap met deze echte Rotterdamse gids en sluit je de tour af met een biertje in onze Secret Bar.

Maandag t/m zaterdag:
Guided tour (60 minuten) € 15,00 p.p. (vanaf 3 personen)

Guided tour & Brouwerij Noordt

Op 150 meter afstand van het Heineken Gebouw zit de grootste en jongste brouwerij van Rotterdam: Brouwerij Noordt. Een genot om te zien hoe zij de nieuwste biertjes brouwen en de dag af te sluiten met twee vers gebrouwen Noordt (30 minuten).

Vrijdag en zaterdag:
Tour (1,5 uur) € 24,00 p.p. (vanaf 8 personen)

Workshop Bierbehandeling

Zelf leren tappen tijdens de workshop Bierbehandeling in onze prachtige Secret Bar. In deze workshop krijg je uitleg over het brouwproces en leer je zelf het perfecte biertje tappen. Natuurlijk wordt deze workshop afgesloten met bier, bitterballen en mooie verhalen uit de Rotterdamse horeca.

Op aanvraag:
€ 37,50 p.p. (vanaf 12 personen)

Ontdek de highlights...

Opening van de brouwerij in Rotterdam

In 1873 begon de geschiedenis van Heineken in Rotterdam. Als vervolg op het succes van de eerste brouwerij in Amsterdam werd een tweede brouwerij geopend in het Rotterdamse Crooswijk. Gelegen aan de Rotte was deze brouwerij een logische stap voor de levering aan het zuiden van Nederland. Behalve dat was deze tweede brouwerij een doordachte zet met het oog op overzeese export. De brouwerij was met een werkvloer van 30 vierkante meter en geavanceerde koelsystemen zijn tijd ver vooruit en kon met recht hypermodern worden genoemd. In de loop van de 20’er jaren van de 20e eeuw werd deze brouwerij uitgebreid met een nieuw kantoorgebouw, een graansilo, een ziederij en een kolentransporteur, allemaal ontworpen door de bekende architect Willem Kromhout.

Ontdekking van het Heineken A-gist 

In 1886 stelde directeur Feltmann voor om in Het Heineken Gebouw Rotterdam tevens een bedrijfslaboratorium te vestigen. In dit laboratorium ging scheikundige dr. Hartman Elion onder andere aan de slag met het verbeteren van het gistproces, om zo een langere houdbaarheid van het bier te kunnen bewerkstelligen. Hij bereikte hierin al snel verrassend positieve resultaten en binnen een jaar werd er in Rotterdam het eerste ‘wetenschappelijk vervaardigde bier’ gebrouwen, voorzien van het Heineken A-gist van uitzonderlijk hoge kwaliteit. 

Maak kennis met de Heineken Familie

De Rotterdamse brouwerij had vanaf de bouw direct al een grote maatschappelijke functie, door de vele nieuwe banen die hiermee gemoeid waren. Daarnaast was een baan bij Heineken niet zomaar een werkplek, maar het zorgde voor een tijd om nooit te vergeten. Heineken onderdeel van je leven als je daar werkte. Zo waren er bijvoorbeeld verschillende personeelsverenigingen, werden er biljart- en klaverjasclubs opgericht in de Raadskelder van het gebouw en zagen toneelverenigingen en een heuse Heineken voetbalclub het licht. De komst van de Heineken brouwerij zorgde voor een enorme opleving in het Rotterdamse Crooswijk. 

Heineken in crisistijd  

1939-1945, de tweede wereldoorlog. Nog meer dan de rest van Nederland beleefde Rotterdam een crisis die de stad letterlijk op haar grondvesten deed schudden. Het was een tijd van verwoesting, verdriet en wanhoop. Maar ook een tijd van saamhorigheid en steun aan elkaar. Doordat de Heineken Brouwerij tijdens het bombardement gespaard bleef kreeg het gebouw in de periode daarna een belangrijke rol. Er werd een gaarkeuken gevestigd en ondanks het feit dat Duitse soldaten regelmatig bier kwamen inslaan, bleven de verschillende onderduikers in de brouwerij steeds onopgemerkt. Er waren zelfs ruimtes in gebruik door verzetsbewegingen en later vestigde de Binnenlandse Strijdkrachten zich in het gebouw.

Heden: Heineken Gebouw Rotterdam komt tot leven

Het Heineken Gebouw Rotterdam blijft een grote rol spelen in de wijk Crooswijk en in de stad Rotterdam. Het markante kantoorgebouw is inmiddels volledig gerenoveerd en gerestaureerd. Hiermee is het ontwerp naar de hand van Willem Kromhout niet alleen prachtig bewaard gebleven, maar Het Heineken Gebouw Rotterdam is weer nieuw leven ingeblazen. De vele authentieke elementen en originele details geven een vleug oud elan mee aan een eigentijds gebruik van het schitterende pand.

Inmiddels, meer dan 150 jaar na de oplevering van dit bijzondere gebouw, staat het wéér centraal in een van de meest karakteristieke wijken van Rotterdam. En wéér heeft het gebouw niet alleen een professionele functie, maar speelt het tevens een belangrijke rol in het levendig houden van de dynamiek en het sociale contact in de wijk. Daarmee doet het gebouw wat het eigenlijk al meer dan 160 jaar doet: verbinden, innoveren en het mensen naar hun zin maken.

Proef de geschiedenis bij Heineken Gebouw Rotterdam

Wil je een bezoek brengen aan het Heineken Gebouw Rotterdam? Tijdens de Heinekentour vertelt onze gids alles over het gebouw en de geschiedenis ervan.